24 Kasım 2009 Salı

KURBAN BAYRAMI



 Kurban Bayramı, Hicri Takvim’e göre,Zilhicce ayının onuncu gününde başlar ve 4 gün sürer.Yani,ramazan bayramından 2 ay 10 gün sonradır. Kurban Bayramı aynı zaman da, Müslümanların hac görevlerini yerine getirmek için Mekke’ye gittikleri dönemdir.

Sanırım en güzel tatillerden de biridir. J Kimileri için 4 gün güzel bir tatil fırsatı,kimileri için aile ziyareti,kimileri içinde eski dostları görmek için güzel bir fırsattır.

Ancak bilirsiniz ki,artık bayramlar eşittir tatil oldu. Hayır,sakın yazının devamının “nerde o eski bayramlar” cümlesiyle devam edeceğimi sanmayın. Çünkü,eski bayramlara gelene kadar, eskilerden günümüze taşıyamadığımız ve kaybettiğimiz birçok şey var. En azından,adetlerini kaybetmiş olsak da bayramlarımızı hala kaybetmedik. Bu yüzden şanslıyız.

Kaybettiğimiz şeyler var,bu doğru ancak. Kaybedip geri alma şansımız asla olamadığı bir şey daha var ki,her şeyden önemli. Tabi ki HAYATIMIZ.

Her bayramda,ekranlarda bir sürü kaza haberi izliyoruz.Kaç ailenin bölündüğünü,canın yandığını görüyoruz.Sebepler hep belli;aşrı hız,dikkatsizlik.Tatili 5-10 dakika fazla kullanmak uğruna,bir ömrü feda ediyoruz.



Kurban Bayramı kazalarında son 10 yılda 1252 kişi hayatını kaybediyor. Ve yaklaşık kaza sayısı 900. Eğer rakamlara burada yer vermeye kalkarsam,sanırım bayramda trafiğe asla çıkmak istemezsiniz. Yani,her yıl binlerce kişi trafiğe kurban veriliyor. Bu bayram da, artık bu haberleri bu kadar sık duymamayı ümit ediyorum. Bayramlar, acıları değil,mutlulukları saklasınlar hatıra olarak. Bunun içinde tabi ki sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Heyecanla,hırsla değil,güvenle hareket edilirse trafiğe,önce yol benim peşinde olmadan, trafikte saygı öğrenilirse bu kazaların sonu gelmese de azalacağını düşünüyorum. Her yıl ekranlarda gördüğümüz facia haberlerini dilerim ki bu yıl da görmeyiz.




Her yıl hayretle izlediğimiz bir diğer olay ise kaçan kurbanlar. Traji-komik görüntülere neden olan kaçan kurbanlar,Türkiye’de her yıl çok fazla gündem oluşturuyor. Hayvandır kaçabilir had buna söz yok ama,kaçan hayvanları yakalama şekillerine ne diyorsunuz? Hayvanların canı yanarak,insanların canı yanarak ve tehlikeli sahnelerle dolu haberlere ne yazık ki şahit oluyoruz.

Dini vazife yerine getirilirken ızdırap verilememeli diye düşünüyorum.Ekranlarda görüyoruz ki,hayvanın boynuzundan tutan,kuyruğundan çeken bir çok vatandaş görüyoruz. Ben bu acımasızlığa daha yakışır bir isim bulamıyorum.





Bir diğer kurban bayramı felaketlerinden biri ise,uygunsuz yerde kesilen hayvanların kalıntıları.
Etrafın kan gölüne dönmesi ve savaş alanı izlenimi yaratması.Yine,bu durumun sebebi yetersizlikten başka hiçbir şey değil. Her ne kadar bu alanda çalışmalar yapılsa da,halka gerekli yönlendirmeler yapılsa,bu görüntülerin sonunu getiremiyoruz.

Birçok alan da,ilerledik demesini,kendimizi anlatmayı,ispat etmeyi biliyoruz.Ancak, ne yazık ki bazı noktalardaki eksiklerimizi çağdaşlaştıramıyoruz. Bu eksiklerimizin neden olduğu bedelleri de ödemek zorunda kalıyoruz. Bu bedelleri öderken de ya sorgulamıyoruz ya da yanlış yerlerden sorguluyoruz. Ve bu atlanan noktalarla da kayıplar veriyoruz.

Kaçan kurbanı yakalarken olan kazalar,bilinçsizce kesilen kurbanların rezaleti. Kurbanı kesen kişinin kendine verdiği zararlar gibi sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.

Dilerim ki bu yıl,bu haberlere de pek rastlamayız.

Bir diğer önemli nokta ise,kurbanı çocukların önünde kesilmesi. Buna uygun resim bile bulup koymak istemedim. Çünkü, şöyle bir resimleri araştırdım ve bakamayacağım görüntüler gördüm.

Uzmanlar kesinlikle,çocukların gözü önünde kurban kesilmemesini söylüyor. Bu görüntü çocuklarda ciddi travmalara neden olduğundan,izletmekten kaçının diyorlar. Ama biz ne yapıyoruz,birde gidip kurbanın kanını çocuğun alnının orta yerine konduruveriyoruz.

Elbette ki, kurban bayramı bizim kültürümüz,geleneğimiz ancak, çocukların da ruhsal gelişimine önem vermek gerekiyor. Adetlerimizi,onları olumlu etkileyecek şekilde anlatmamız en doğrusu.

Kurban bayramından öle bir söz ettim ki sanki facia gibi J Yazdıklarım,ne yazık ki her yıl ekranda tanık olduğumuz haberler. Bunların dışında elbette ki,bayramlarımızın ayrı bir yeri ve önemi var. Bayramlarımız sayesinde,ertelediğimiz birçok şeyi yapabiliyor,ihmal ettiğimiz sevdiklerimizi ziyaret edebiliyoruz. En güzeli de,marketler,bakkallar bol bol para kazanıyor ocuklar sayesinde J Mis gibi el öpüp para topla adetlerimiz varken,çocuklarımız kurban kanından da uzak büyüsünler. Sanırım kaybedecek bir şeyleri olmaz.

Herkesin bu bayramı huzurlu geçirmesini diliyorum.

Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin ve yaşıtlarımın yanaklarından öperim.

Herkese İyi Bayramlar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder