29 Ağustos 2009 Cumartesi




Mehmet Culum,1948 yılında Çeşme-Ilıca’da doğmuş.İlköğrenimini Çeşme’de, orta öğrenimini 1959–66 yılları arasında Bornova Anadolu Lisesi’nin İzmir Maarif Koleji olduğu dönemde tamamlamış. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İşletme Bölümü’nden mezun. ABD ve Hollanda’da mesleğiyle ilgili çeşitli işlerde çalışmış.

Emekli olduğunda Alaçatı’ya yerleşiyor. Alaçatı ile ilgili araştırmalar yapmaya başlıyor. Bu çalışmalarının sonucunda ilk romanı AZAB AĞA'yı yazıyor.ikinci romanı ALAÇATILI.Son romanı Kalenin Gölgesinde şu an kitapçılarda yerini aldı. Mehmet Culum,BALEV Eğitim Vakfı tarafından ‘Beyaz Yorum’la ödüllendirildi. Atatürk’ün Çeşme’ye gelişiyle ve Çeşme’nin sözlü tarihiyle ilgili yazıları çeşitli araştırmalarda kaynak olarak kullanılmakta olup, halen Kıbrıs Barış Harekâtı öyküsünü de içeren yeni romanı üzerindeki çalışmalarını devam ettiriyor.

Ben Alaçatılı'yı okuduğumda gerçekten çok beğendim.Okuduklarım karşısında oldukça da etkilendim.Yunanistan-Çeşme arasındaki göçleri çok akıcı ve etkileyici bir dille anlatmış Mehmet Culum.Bu göçlerin arasında yer verdiği yasak aşklar,arayışlar ise okurken insanı oldukça etkiliyor.

O dönemlerde çekilen sıkıntıları,kayıpları,yaşanan çaresiz ayrılıkları,özlemleri oldukça güzel kaleme dökülmüş.

Okumaya başladığınız da elinizden bırakamayacağınız akıcı bir kitap Alaçatılı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder