31 Ağustos 2009 Pazartesi

Yer Yer Ramazan

Bu sene ramazan sıcak yaz günlerine dek geldi. Sıcaklarında etkisiyle,oruç tutmak isteyenlerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Uzmanların tavsiyelerine göre, sağlıklı bir ramazan için, bol bol sıvı tüketmek gerekiyor. Sıcaklar çok fazla olduğu için,aşırı su kaybına karşılık bol bol içilmesi gerekiyor. Uzmanlara göre su kadar önemli olan ve tüketilmesi gereken bir diğer sıvı ise ‘süt’.

Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp sütün; protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi oldukça önemli besin öğelerini bir arada bulundurduğunu, bu sebeple de özellikle Ramazan ayında bolca tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Ayrıca,üzün süren açlıktan sonra ağır besinler tüketmemeye dikkat edilmeli. Çay,kahve,meşrubat gibi su dışındaki içecekleri,yemekten 2 saat sonra içmeniz öneriliyor. Aksi takdir de vücudumuzdaki demir emiliminde artış oluyor.

Her ramazan, televizyonlardan,gazetelerden ve internet yayınlarından,ramazan ve sağlık ile ilgili tavsiyeleri takip edebiliyoruz. Her gün yeni tavsiyelerle,önerilerle ve araştırmalarla uzmanlar bizleri bilgilendirmeye devam ediyor.

Peki farklı ülkelerde,farklı yerlerde ramazan nasıl geçiyor?


Örneğin Amerika. Birçok dinden,ırktan millete ev sahipliği yapan Amerika’da ramazan,Müslümanlar için nasıl geçiyor? Elbette ki, memleket özlemi,paylaşılan iftarlar Amerika’da aynı olmuyor. İnsanlar gene dışarıda iftar açıyorlar ama ezan sesini duyamıyorlar. Çoğu kişi iftar saatlerini internetten takip ediyor.

Ramazan da iftara misafir davet etmek, önemli geleneklerden biridir Müslümanlar için. Amerika’da da bu gelenek değişmiyor. Amerikalı Müslümanlar arasında da bu durum oldukça yaygın. Müslüman olsun ya da olmasın iftar sofralarına yakınlarını davet etme alışkanlığı devam ediyor.


Suni cennet Dubai’de ramazan nasıl geçiyor peki? Gelir seviyesininde yüksek olmasından kaynaklandığı için,neredeyse her evin bahçesinde ramazan çadırları kuruluyor. Bunun yanında cafe ve restoranlar kapanmıyor. Birçok ülkeden,dinden turist misafir olduğu için,Dubai’de ramazan biraz daha farklı geçiyor.

Sahur da, farklı bir geleneğe sahip Dubai. Neredeyse hemen her evde aynı yemek pişiyor. Bizlerin çok iyi bildiği, özellikle Türk Mutfağında güzel bir yeri olan erişte. Ancak, erişte bizdekinden farklı olarak sunuluyor. Üzüm ve şekerle pişirilen erişte, tatlı bir yemek ona olarak tüketiliyor.


Filistin’de ise kadayıf ramazanın vazgeçilmez tatlılarından. İftar sofralarında 5-6 çeşit yemekleri bulunuyor. Baharatlı pilav yemekleri, nohut ezmesi humus ve bir çeşit ot olan mulihiya en sevilen yemeklerden.


Mulihiya Kıbrıs’ta da geleneksel yemekelrden biri. Ispanya benzeyen bir ot. Limonlu pişiriliyor. Yani ekşi bir tadı var. Ette ileve ediliyor içine. Yiyenler çok beğendiklerini söylüyorlar.


Ramazan telaşının yaşandığı bir başka memleket ise Bosna. İftar sofralarında 33 çeşit yemek bulunuyor. Eksik ya da fazla değil. Tam olarak 33 çeşit. Bu bir Balkan geleneği. Azar azar ama 33 çeşit yemek hazırlanmış oluyor. Kurbanlar kesilip etler depolanıyor. Bayanlar,evlerde derinlemesine bir temizlik yapıyor. Hatta yıllık temizlikler bu zaman da yapılıyor. Boya-badana yapılan evler bile mevcut.


Begova Bosna’nın meşhur yemeklerinden biri. Bey çorbası da olarak isimlendirilen begova, tavukla yapılıyor. Tavuğun yanında patates,havuç gibi sebzelerde ilave ediliyor. Ayrıca, daha önceden limonlu suda haşlanmış bamyalarda ilave ediliyor. Terbiyeli kreması da eklendikten sonra maydonzla süslenerek servis ediliyor.



Ve Japonya’dan ramazanla ilgili farklı bir haber.
Japonya’da, ramazan ayında,camiler gayrimüslümler içinde, İslam dinini tanıtmak amacıyla kapılarını açılıyorlar. Ve hergün ortalama 5 kişi Müslüman oluyor. Bu nedenle de, toplu kılınan teravih nazamları top sahalarında kılınıyor.

İşte ramazanın farklı manzaraları...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder