3 Eylül 2009 Perşembe

ETAMİN DENEDİNİZ Mİ?

Etamin,kumaş üzerine yapılan bir işleme çalışmasıdır.Elinizde,motifleri kumaşa aktarmanıza yardımcı olan,desenin,kumaşın neresine nasıl işleneceğini gösteren bir ek olur.Yandaki fotoğraf,şema örneğidir.Şemadan,renk ayrımlarına,desen şekline bakıp,delikleri sayıp kumaşa da aynı şekilde aktarırsınız.Anlattığınız da zor gibi düşünebilirsiniz.Haklısınız,çokta kolay değildir.Dikkat ve biraz da sabır ister.Ama eğer keyif alarak yaparsanız çok zevklidir ve aklınızdaki,siz yoran tüm düşüncelerden kurtulmuş olabilirsiniz.Dikkatinizi tamamen verdiğiniz de sizi,karmaşıklığınızdan uzaklaştırabilen çok renkli dünya etamin dünyası.

Etamin,günümüz de,geri planda kalsa da,bence her zaman değeri olan el işçiliklerinden.
Etaminle küçük keseler yapıp,içlerine kokular koyup,dolaplarınıza,odanıza yerleştirebilirsiniz.Kıyafetlerimizi mevsimlik saklarken,naftalin yada sabun koyarız.İşte naftalin yada sabunu bu keselere koyabilirsiniz.
Ya da mutfağınız da küçük dekorlar oluştarabilir,sıcak tencereleri,tavaları tutmak için tutacakalr yapabilirsiniz.Yaprken keyif alıcak,kullanırken eğleniceksiniz.

 
Sadece,mutfak aksesuarları değil tabi ki.Renkli masa örtüleri yapıp,misafirlerinize keyifli ikramlar sunabilirsiniz.Üstelik kendi emeğinizi sergilemiş olursunuz.Seccadeler,koltuk ve yatak örtüleri gibi birçok ev eşyası hazırlayabilir,evinizi kendi emeğinizle süsleyebilirsiniz.

Örneğin resimde gördüğünüz yastık benim yapmış olduğum bir etamin.Dilerseniz,bu şekilde yastıklar yapabilir,çocuklarınız odasını renklendirebilirsiniz.Yada sevdiklerinize farklı modelleri hediye olarak götürebilirsiniz.Böylece el emeğinizle hazırladığınız bir hediyeyi hatıra olarak vermiş olabilirsiniz.

Bu da gene benim yapmış olduğum bir kanaviçe örneği.Etamini de aynı bu şekilde,tablo olarak yapabilirsiniz.Ama etamin ve kanaviçe çok karıştırıldığı için,ben bir de kanaviçe örneği yayınlamak istedim.

Kanaviçe,motifin,kumşın üzerinde hazır olması ve hazır olan desen üzerine işleme yapılmasıdır.Ancak;etamin,etamin kumaşı üzerine yapılan işlemidir.Hazır da motif yoktur.Şablona bakarak,kumaşa kendiniz aktarırsınız.Etamin kumaşları,örnekler üzerinde genelde beyaz.Ancak farklı renklerde de bulabilmeniz mümkün.

Kısacası,etamin dünyası oldukça geniş.Vakit geçirmek istediğinizde,bişeyler yaratmak istediğinizde,etamin size uyacak olan bir çalışma.Motifleri tek tek oluşturduğunuzu görmek,ayrı bir keyif oluyor.

Denemek isteyenlere kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder