13 Eylül 2009 Pazar

AÇIKLANAMAYAN DOĞA OLAYLARI


 



HAREKET EDEN TASLAR: ABD'nin Kaliforniya ile Nevada eyaletlerinin sinirinda bulunan Death Valley (Olum Vadisi), "hareket eden taslari" ile yillardan beri bilim adamlarini cekiyor. Gunlerce gozlemlenen taslarin yer degistirmesi ise tum arastirmalara ragmen aciklanamiyor.
 
 
 
 
 doga olayi

 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Beyaz sivri basliklar takmis, kortej halinde yuruyen rahibelerin uzaktan goruntusunu andirdigindan "penitenes" adi verilen bu garip dogal olusumun neden sadece bazi yerlerde meydana geldigi bilinmiyor.

 
 
SEYTAN ATESI: Ya da ates hortumlari. Birkac metre yukseklige kadar ulasabilen alevlerden olusan bir hortum. Birkac dakika suruyor.
 
Bilim adamlarina gore sicak hava akimlari sonucunda olusuyor ancak hangi faktorlerin biraraya gelmesinin sonucunda olustugu kesin olarak bilinmiyor. Daha cok caliliklarda cikan yanginlarda meydana geliyor ama cok ender goruluyor.

 
BUZ HALKALARI: Sibirya gibi cok soguk bolgelerde ortaya cikiyor. 

 
Bazen debisi cok dusuk akar sularda da meydana geliyor.

 
ilim adamlari, tam olarak hangi sartlarda olustuklarini arastiriyor.
 
MAVI GUNES: Misir'in baskenti Kahire yakinlarindaki piramitlerin guvenlik kameralari, 14 Aralik 2006'da saat 16.47'ten baslayan garip bir olayi kaydetti. Gunesin rengi, yaklasik 15 dakika boyunca maviye dondu. Goruntuler daha sonra bir grup fizikci tarafindan incelendi. "Mavi gunes olayi" ile ilgili hazirladiklari raporda su ifadeler yer aldi: "Guvenlik kamerasi tarafindan kaydedilen ve ilk kez belgelenmis olan 'mavi gunes olayi', bugune kadar sadece 5 kez yasanmistir. En son 'mavi gunes olayi' 1950'de Iskocya'nin Edinburg kentinde meydana geldi.

 
 
Ancak bilim adamlari yazili raporlarinda, olaya neden olan etkenlere yer vermediler. Bugun de suren arastirmalarla ilgili bazi bilim adamlari "mavi gunes olayinin" havadaki kirlilige bagli oldugunu savunuyor. Ancak bir baska grup bilim adami, da bu tezi "1950'lerde bu denli bir hava kirliligi yoktu. Ayni oranda kirlilik yoksa, olay nasil ayni sekilde gerceklesebilir?" diyerek tartismayi surduruyor.






 




2 yorum: